EBRD nastavlja podršku

Bez autora
Feb 17 2011

Crnogorski premijer Igor Lukšić i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jan Fišer konstatovali su da su u prethodnom periodu stvorene dobre osnove za nastavak i unaprjeđenje strateškog partnerstva i realizaciju velikog broja projekata. Crna Gora je ostvarila veliki uspjeh na planu ispunjavanja evropskih ciljeva i EBRD će nastaviti da pomaže Crnu Goru u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, finansijskog sektora, energetike, lokalne infrastrukture sa posebnim fokusom na očuvanje životne sredine. Vlada je posvećena ispunjavanju preporuka Evropske komisije, ali i obavezama iz ekonomske i socijalne agende, koje treba da obezbijede bolji standard građana Crne Gore. Na tom našem putu oporavka i daljeg razvoja ekonomije od velikog značaja je i ogromna podrška EBRD-a u oblastima koji predstavljaju okosnicu ekonomskog i turističkog razvoja.

EBRD nastavlja podrškuCrnogorski premijer Igor Lukšić i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jan Fišer konstatovali su da su u prethodnom periodu stvorene dobre osnove za nastavak i unaprjeđenje strateškog partnerstva i realizaciju velikog broja projekata.

Potpredsjednik EBRD-a Fišer je istakao da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh na planu ispunjavanja evropskih ciljeva i da će EBRD nastaviti da pomaže Crnu Goru u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, finansijskog sektora, energetike, lokalne infrastrukture sa posebnim fokusom na očuvanje životne sredine.

„Naša vrata su vam širom otvorena za dalju saradnju u ovim oblastima i sprovođenje vaših razvojnih politika ", istakao je Fišer.

Fišer je pozdravio novi pristup u komunikaciji Vlade sa civilnim društvom i drugim subjektima na planu ispunjavanja preporuka Evropske komisije, ističući da to nije manir mnogih država.

Lukšić je istakao da je Vlada posvećena ispunjavanju preporuka Evropske komisije, ali i obavezama iz ekonomske i socijalne agende, koje treba da obezbijede bolji standard građana Crne Gore.

„Na tom našem putu oporavka i daljeg razvoja ekonomije od velikog značaja je i ogromna podrška EBRD-a u oblastima koji predstavljaju okosnicu ekonomskog i turističkog razvoja", istakao je Lukšić.

On je upoznao Fišera sa aktivnostima na planu očuvanja makroekonomske stabilnosti, daljeg nastavka strukturnih reformi, unapređenja poslovnog ambijenta, kao i sa drugm aktuelnim ekonomskim i političkim temama.

Potpredsjednik EBRD-a je pozdravio napore Vlade Crne Gore na planu unapređenja poslovnog ambijenta, ističući da je upravo to komponenta od najvećeg značaja za dalji razvoj svake ekonomije.

Na ovaj način, smanjuju se birokratske procedure, privlače investitori i umanjuje prostor za korupciju, a EBRD, istakao je, Fišer nastaviće da daje podršku privatnom sektoru u vidu finansijske podrške, ali i stvaranja dobrog ambijenta za investitore.

U razgovoru sa Fišerom, predsjednik Filip Vujanović je zahvalio na podršci i pomoći EBRD-a Crnoj Gori, posebno vrjednujući što je ova banka prihvatila prioritete naše države, kako u sferi infrastrukture tako i u odnosu na kreditnu podršku našin kompanijama.

Predsjednik je ocijenio da je to od posebnog značaja za obezbjeđenje kvalitetne nove strukture naših kompanija i njihovo pripremanje za uspješne privatizacije.

Vujanović očekuje da će se ovakav odnos Evropske banke prema Crnoj Gori nastaviti, uz ubjeđenje da je naša država i njena ekonomija svojim odgovornim odnosom zavrijedila ovakav tretman.

Fišer je čestitao Crnoj Gori dobijanje kandidature za članstvo u EU, iskazujući uvjerenje da će Crna Gora odgovorno ispuniti prioritetne uslove za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Jan Fišer je konstatovao da je politička i ekonomska stabilnost Crne Gore njen poseban kvalitet i da je to nesumnjivo od posebnog značaja za dalju bankarsku podršku koja je kod Evropske banke za obnovu i razvoj veoma prisutna.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je, govoreći o značaju saradnje sa EBRD-om, posebno naglasio da realizacija projekata EBRD-a doprinosi poboljšanju administrativnih i instuticionalnih kapaciteta Crne Gore, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

Imajući u vidu da su kroz Instrument za predpristupnu pomoć – IPA, za region izdvojena značajna sredstava on je ukazao na mogućnost zajedničkog definisanja programa. U tom dijelu, naglašena je zainteresovanost za što skoriju realizaciju projekta Luka Bar, kao i implementaciju politike energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i održivog razvoja.

Fišer je pohvalio Crnu Goru i cijeli region zbog činjenice da ekonomska kriza nije ugrozila održavanje političke stabilnosti, što se može okarakterisati kao posebna vrijednost.

Zajednički je ocijenjeno da su ključne oblasti u kojima EBRD može projektno podržati Crnu Goru energetika i infrastruktura, kao i da se zajedničkim djelovanjem mogu kreirati rezultati koji će podsticajno djelovati na cijeli region.

Sa Fišerom je razgovarao i MVP Milan Roćen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik